عایق حرارتی، از مصالح مهم در ساختمانسازی است که مانع از انتقال حرارت از محیطی به محیط دیگر میشود. تنظیم درجه حرارت محیط، از عوامل مؤثر در تأمین شرایط لازم برای آسایش در ساختمان است. استفاده از عایق حرارتی، باعث صرفهجویی در مصرف انرژی میشود، زیرا باعث تبادل حرارت به محیط اطراف میشود. این موضوع برای حفظ محیطزیست نیز حائز اهمیت است. در برخی از موارد، عایقکاری ممکن است در هزینه تمامشده برای ساخت و ساز تأثیرگذار باشد.
لازم است بدانید که این هزینه پرداختی بابت عایقکاری حرارتی ساختمان، بعدها در اثر صرفهجویی در مصرف انرژی، جبران خواهد شد و دیگر جایی برای نگرانی از قبوض سنگین پرداختی وجود ندارد. البته ناگفته نماند که عایقهای حرارتی علاوه بر قابلیت عایق حرارتی بودنشان، در برابر آتش هم مقاوم هستند. این به این دلیل است که مواد تشکیلدهنده این نوع عایق، کندسوز هستند. از انواع رایج عایقهای حرارتی، پشمشیشه است که در گذشته به کرات استفاده میشد، اما امروزه با پیشرفت فنّاوری، انواع دیگری از عایقهای حرارتی تولید شده است که قابلیت بهتری دارند و مصرف انرژی را به حداقل میرسانند.
عایق حرارتی چیست؟
گرما از مکان گرم به مکان سرد حرکت میکند. در نتیجه برای جلوگیری از ورود گرما به محیط سرد، از عایق حرارتی استفاده میشود. در اثر عایقکاری، فضای داخلی ساختمان در تابستان، خنک و در زمستان، گرم نگه داشته میشود. به منظور داشتن انتخابی درست در خرید عایق حرارتی، ابتدا شما باید دمای محیط و شرایط آب و هوایی محل موردنظر را در نظر بگیرید. همچنین ضخامت عایق حرارتی، باید بهاندازهای باشد که تا حد امکان از هدر رفت انرژی جلوگیری کند.
یک عایق حرارتی مناسب باید دارای مقاومت فشاری و حرارتی بالا، مقاومت در برابر رطوبت و عدم رشد قارچ و یا کپک را داشته باشد. عایق حرارتی معمولاً در دیوارها و سقفها، به ویژه دیوارهای بیرونی خانه که در آن گرما به دست میآید یا از دست میرود، یافت میشود. اگر در منطقهای زندگی میکنید که آب و هوا در فصول مختلف، متفاوت است، عایقکاری شما باید با اصول طراحی صحیح همراه شود. اگر محل زندگی شما همیشه گرم یا سرد است، عایق شما با در نظر گرفتن این موضوع در طراحی گنجانده میشود.